A pattanások elleni küzdelem EGYETLEN hatékony módja

Budapest XIV. Zugló fitokozmetika

Nincs mese: a pattanások ellen csak egyetlen módon vehetjük fel a küzdelmet. Nincsenek csodakrémek, gyógyteák és ráolvasások sem, amiktől egy csettintésre eltűnnek a bőrünket elcsúfító mitesszerek és pattanások. Ez egyetlen járható út a gondos ápolás és kezelés: otthon, a hétköznapokon kozmetikus által javasolt termékekkel tisztítsuk és ápoljuk a bőrünket, havonta egyszer pedig látogassunk is el a kozmetikába egy tisztító arckezelésre. Arckezelés a pattanások, mitesszerek ellen: kinek, hogyan és mikor ajánlott?

Ne szaladjunk túlságosan előre: mi is az a mitesszer és hogy került az arcunkra?

Azért, hogy megfelelően körbejárjuk a témát, ajánlatos tisztában lenni az alapvető fogalmakkal, hogy lássuk: nem érdemes házi módszerekkel próbálkozni és otthon, a fürdőszobai tükör előtt, saját kezűleg nekiesni a pattanásoknak.

Akne, pattanás, mitesszer. Ugyanaz a probléma, vagy mégsem? Az akne gyakorlatilag a pattanások, mitesszerek, zárt comedók összefoglaló neve, mindezeknek a gyulladásos folyamata. Aknénak nevezzük azt a jelenséget, amikor a szőrtüszőben található faggyúmirigyek túltermelődnek, a pórusok emiatt faggyúval, ezen túl pedig elhalt hámsejtekkel és szennyeződésekkel telítődnek. A telítettségtől és zártságtól függ, hogy a kialakult aknét minek nevezzük. Nem minden esetben kezelheti kozmetikus, mivel egyes esetekben okozhatja allergia, hormonális betegség, stb.

Tinédzser- és felnőttkori pattanások
A pattanások nem csak a tinédzserek problémái, bármely életkorban megkeseríthetik az életünket különböző, életviteli és hormonális problémák miatt, a test szinte bármely táján. Egyetlen hatásos fegyver van ellenük: ha otthon, minden nap gondoskodunk a megfelelő bőrápolásról és a tisztítást kozmetikusra bízzuk!

A nyílt comedók, azaz mitesszerek a bőr felszíne felé nyílt pórusokban felgyülemlett faggyúban megragadt külső szennyeződések miatt fekete pöttyökként jelentkeznek a bőrön. A zárt comedók ezzel ellentétben a zárt pórusokban alakulnak ki. Külső szennyeződés a zártság miatt nem kerül beléjük, így nem is színeződnek el, viszont könnyen begyulladhatnak, fájhatnak a felgyülemlett nagy mennyiségű faggyú miatt. A klasszikus pattanások már gyulladt, piros foltok, melyeknek közepe fehér. A gyulladás a szőrtüsző elzáródása, a túltermelődött faggyú és a nem (megfelelő) kezelésből fakadóan a felülfertőződés miatt alakul ki.

Az aknék legtöbbször az arcon jelennek meg, de előfordulnak a test más pontjain is – vállakon, háton, mellkason. A legjellemzőbben a tinédzsereket érinti a serdülőkori hormonoknak köszönhetően, de bármelyik életszakaszban előfordulhatnak, különböző okokból. A kezelésük során ezért három tényező is kiemelten fontos: a megfelelő életmód és egészséges táplálkozás, az otthoni, megfelelő kozmetikumokkal történő otthoni tisztítás és ápolás, és a kozmetikus által ajánlott időközönkénti, kozmetikában történő tisztító arckezelés.

Otthoni ápolás és kozmetikában történő arckezelés

Az otthoni ápolást naponta kétszer végezzük el, reggel és este. Mindkét esetben három lépésből áll: arctisztító géllel vagy tejjel történő tisztítás, tonizálás, majd a bőrünknek (és a napszaknak) megfelelő zárókrém használata. Hetente egyszer érdemes peelingezni, valamint száraz bőr esetén egy általában húsz perces hidratáló arcpakolást feltenni. Fontos, hogy az bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumok beszerzése előtt kikérjük a kozmetikusunk tanácsát, aki abban is segít, melyik terméket mikor, milyen mennyiségben és mennyi ideig használjuk. Amennyiben kúraszerű kezelésre van szükségünk, szintén a kozmetikus utasításai szerint kétnaponta esténként a tonik használata után a kezelendő problémának megfelelően ampullás szérumot is betapogathatunk a bőrünkbe.

Amit mindenképpen tilos csinálni: hiába érezzük úgy, hogy a forró zuhany gőze felpuhította a bőrünket, és gondoljuk úgy, hogy saját magunknak is ki tudjuk nyomni a pattanásokat, mitesszereket, zárt comedókat, soha ne mi magunk végezzük a nyomkodást! Csak a kozmetikában garantált az, hogy nem okozunk nagyobb kárt a bőrünknek, teljesen kiürülnek a pórusok és nem gyullad be még jobban az arcunk.

A kozmetikában történő tisztító arckezelés első lépése (az otthoni tisztításhoz hasonlóan) a letisztítás – tejjel vagy géllel, tonikkal és peelinggel. Ezután következik a gőz alatt történő felpuhítás. A gőz alatt a kozmetikus felpuhító termékeket masszíroz az arcunkba 5-10 percen keresztül, majd további 5-10 percig a gőz tovább dolgozik. Ezen idő alatt a bőr felpuhul, a pórusok kitágulnak, és ezután kezdhető meg a konkrét tisztítás. A kozmetikus tisztítókendő segítségével kezdi el kinyomni az aknékat és mitesszereket. A zárt comedókat tűvel szükséges megnyitni, hiszen csak így tud a pórus kiürülni.

Tisztító arckezelés
A pattanásokat soha ne otthon próbáljuk kinyomni! Bizonyos, kozmetikus által ajánlott időközönként jelentkezzünk be egy arctisztító kezelésre. A kozmetikus megfelelően előkészíti a bőrt, kiüríti a pórusokat és gondoskodik a megfelelő utókezelésről is.

FONTOS: területenként (homlok, a két arc, áll és orr) csak 10-15 aknét szabad csak kinyomni! Máskülönben ugyancsak, mint az otthoni nyomkodás esetén, a bőrt olyan megpróbáltatásoknak tehetjük ki, amitől csak még jobban begyullad és felülfertőződhet.

A tisztítás után fertőtleníteni kell a bőrt. Ez ősszel és télen történhet teafaolajjal és VIO-val (nemesgázzal töltött üvegcse). Ezután kapunk egy faggyúmirigy szabályozó maszkot vagy ampullát a faggyútermelődés szabályozása miatt. Ahhoz, hogy a felduzzadt, kipirosodott bőrfelületek lehúzódjanak, megnyugodjanak, szükséges egy húsz perces összehúzó, nyugtató maszk felvitele. Zárásként pedig főként zsírós bőr esetén a zárókrém szabályozza a faggyúmirigyeket és mattít.

Csak ősztől tavaszig!

Mint a fentiekben is olvasható, egy tisztító arckezelés során a bőrfelület megsérül, sebek lesznek rajta. A kozmetikában hiába tesznek meg mindent annak érdekében, hogy lehúzzák a duzzadásokat és összehúzzák a sebeket, valamint a zárókrémmel egy védőréteget vigyenek a bőrünkre a külső szennyeződések és káros hatások ellen, nem minden évszakban és időjárási körülmények között ajánlott a tisztító arckezelés. Nyáron a szakértő kozmetikusok nem végeznek tisztító kezelést! Ilyenkor a sérült bőrt nem tudjuk olyan hatékonysággal védeni az izzadtságtól, napsugárzástól, UV sugaraktól és a szálló portól, mint a kevésbé meleg és napsütötte hónapokban. Ezek a környezeti tényezők nyáron fokozottan károsítják a sérült felületet, ami hegesedhet, sebesedhet és pigmentálódhat.

A VM Orchidea Kreatív Kozmetikában (Budapest, XIV. kerület) a nyári hónapokban nem tudok arctisztító kezelést végezni a fent felsorolt okok miatt! Amennyiben mégis tisztító vagy tini kezelésre szeretnél bejelentkezni, csak a saját felelősségedre tudlak vállalni, és kizárólag abban az esetben, ha szigorúan betartod az általam adott utasításokat az otthoni ápolásra és kezelésre vonatkozóan!

Nyári arckezelések

Bár nyáron egyáltalán nem ajánlom a tisztító arckezeléseket, ebben az időszakban sem kell (és nem is szabad) elhanyagolni a kozmetikában történő arcápolást.

Faggyúmirigy szabályozó kezelés

Bár a már telített pórusokat nyáron nem tanácsos üríteni, azért még tehetünk, hogy újak ne jelenjenek meg. Ebben az esetben ajánlom a faggyúmirigy szabályozó kezelést, ami megakadályozza, hogy a pórusok tovább telítődjenek. Folyamata hasonló a tisztító kezeléshez, de nem gőzöljük az arcbőrt és nem nyomkodjuk ki az aknékat. Helyette faggyúmirigy szabályozó kozmetikumokat juttatunk a bőrbe, amik csökkentik a faggyú zsírtermelődését.

Vagheggi Lime
Az olasz fitokozmetikum gyártó, a Vagheggi Lime termékcsaládja antioxidáns hatású, C vitaminnal segít megnyugtatni a stresszes bőrt és segít meggátolni a korai öregedést.
Lime kezelés

A Vagheggi Lime termékcsaládjával történő kezelések során nagy mennyiségű C vitamint juttatunk a bőrbe, ami segít megvédeni a bőrt a szabad gyökök káros hatásától (az oxidációtól), a stresszes bőr regenerálódik és tud védekezni a korai öregedés ellen.

(A Lime termékeket otthoni használatra is ajánlom. Könnyen be tudod szerezni őket a Vagheggi webshopjában, és ha a 72328593 vendégkódot használod, 10% kedvezménnyel juthatsz hozzájuk.)

Tegyél a bőröd szépségéért!

Tehát összefoglalva: a pattanások nem fognak maguktól és a drogériákban kapható és csillogó csomagolással és reklámokkal rendelkező csodatermékektől eltűnni. Amit tennünk kell: a megfelelő, kozmetikus által ajánlott kozmetikumokkal gondoskodjunk az otthoni ápolásról, és meghatározott időközönként látogassunk el a kozmetikába egy tisztító arckezelésre! Soha ne otthon végezzük a pórusok ürítését, minden esetben bízzuk szakemberre, aki a megfelelő módszerrel, sorrendben és termékekkel gondoskodik a szakszerű tisztításról és kezelésről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..